Welke studie of beroep past bij mij?

Elke volwassene die het geluk heeft gehad om vroeger meteen de juiste opleiding te kiezen, weet hoe fijn het is om tijdens je levensloop het juiste pad te kunnen bewandelen. Maar niet iedereen maakt tijdig de goede (studie)keuzes. Waarschijnlijk omdat we ons op jonge leeftijd nog niet zo bewust zijn van wat het leven voor ons in petto heeft. Toch kunnen zelfs tieners al tijdig de juiste afslag nemen naar een moeiteloos levenspad.


Rationele keuzes pakken niet altijd goed uit. 

Als kinderen op de basisschool zitten, krijgen ze al regelmatig de vraag: wat wil jij later worden? Sommigen hebben nog geen idee; anderen weten het al meteen en noemen brandweerman, dokter, dierenarts, politie agent, moeder/vader, kapster of zanger. Volwassenen reageren hier vaak gekscherend op.

Op de middelbare school neemt de vraag serieuze vormen aan. Er moeten knopen voor de toekomst worden doorgehakt. Bij het bepalen van het profielpakket moet de tiener al kiezen voor dingen waar hij of zij nog niet mee bezig is, laat staan de mogelijkheden ervan kent.

In hun spel maken kinderen het onzichtbare verlangen van de ziel zichtbaar

Deze keuzes worden bovendien ook vooral met het hoofd gemaakt. Waar kan ik een baan mee vinden? Waar kan ik geld mee verdienen? Wat is een goede school? Zelden wordt een tiener gevraagd: “Waar word jij blij van?” Of: “Waarvan heb je het idee dat het moeiteloos gaat als je ermee bezig bent?” Of: “Wanneer heb je het idee dat de tijd niet bestaat?” Dit soort vragen kun je niet beantwoorden met je hoofd. Maar je kunt ze wel voelen in je hart. En je hart is de deur naar je ziel.

Hart en ziel maken talent zichtbaar en geven de échte richting aan

Ieder mens wordt geboren met een unieke Levensbron. Deze Levensbron is het onzichtbare verlangen dat de ziel wil delen met anderen. Om dit onzichtbare verlangen zichtbaar te maken, hebben we een hart en een hoofd gekregen. Een hart om mee te voelen en een hoofd om vaardigheden mee te leren.

Als je weet wat jouw levensbron is en je vanuit je levensbron je beroep kiest, dan is werken geen werken, maar het uitoefenen van een hobby

Deze Levensbron heb je gekregen om te delen met anderen en het is ook dé Levensbron waar jij je zwaarste lessen op krijgt. Het leven is namelijk bedoeld om imperfect te zijn. Als we geen verdriet kennen, kennen we ook geen blijdschap; als we geen donker kennen, weten we niet wat licht is. Het leven heeft een lichte kant en een schaduwkant. En beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net als dag en nacht. Het één is alleen waarneembaar en voelbaar door het bestaan van het ander.

Als je weet wat jouw Levensbron is, ga je het spel van het leven doorzien. Je weet waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt en waar je blij van wordt. Je weet ook waardoor je onderuit gaat, van slag raakt, vermoeid raakt, geïrriteerd wordt en wat je zelfs lichamelijk ziek kan maken.

Als je weet wat jouw levensbron is en je vanuit je levensbron gaat leven, 
dan voel je rust in je hart, geluk in je hoofd en vreugde in je ziel.


Studie- en beroepskeuzebegeleiding

In een persoonlijk gesprek met het kind en de ouder -of alléén het kind, als dat wenselijk is-, gaan we ontdekken wat zijn of haar sterkste Levensbron en talent is. Daarbij kijken we ook naar de jeugd. In de eerste 10 jaar van ons leven staat onze fysieke groei centraal. Kinderen worden, als het goed is, meegenomen aan de hand van hun ouders en leven het verhaal van hun ouders. Ze groeien op in een veilige omgeving en ontvangen liefde en zorg. Het eigen “ik” ontwikkelt zich vervolgens verder. 
Op jonge leeftijd denken kinderen in meervoud en is in hun ogen alles mogelijk. Dat beelden ze uit in hun spel. Dat spel is dus meer dan alleen fantasie. Het is het zichtbaar maken van het onzichtbare verlangen van de ziel. Wie heel goed oplet, kan dit herkennen en het kind van hieruit begeleiden op zijn levenspad.

  • Je Levensbron is het diepste verlangen van je ziel
  • Je talent, je liefde, je passie en gevoelens wonen in je hart
  • Je vaardigheden en mogelijkheden huizen in je hoofd

Tijdens een ongeveer 1 ½ uur durend gesprek ontdekken we samen wat het diepste verlangen van de ziel van het kind is, wat het talent is en wat de mogelijkheden zijn om zich volgens zijn of haar Levensbron te ontplooien en ontwikkelen. Op basis hiervan wordt een studierichting zichtbaar. Het kind krijgt enkele opdrachten mee naar huis en na 2 weken hebben we een evaluatiegesprek. Het ontdekken van je Levensbron en daarmee de bijpassende studierichting voelt als thuiskomen en geeft je het gevoel van “ik wil morgen al beginnen.”

Een persoonlijke afspraak voor het ontdekken van de Levensbron van jouw zoon of dochter en de bijbehorende studie- en beroepskeuze kost in totaal € 250,00. Deze ontdekking bestaat uit 2 sessies. De eerste sessie duurt ongeveer 1,5 uur en de tweede sessie 1 uur.


Ben je geïnteresseerd om een afspraak te maken om tot een goede studie- en beroepskeuze te komen voor je kind? Stuur dan een email naar susanne@bewusttotrust.nl. Vergeet niet je telefoonnummer te vermelden, zodat ik je kan bellen voor een afspraak.

Wie leeft naar zijn talent en passie, begaat een gelukkige en moeiteloze levenswandel.