Wat is Holistic Pulsing?

Holistic Pulsing is een respectvolle en helende behandelwijze waarbij het lichaam op een natuurlijke en zachte manier in beweging wordt gebracht. De zachtheid en vriendelijkheid van het pulsen nodigen het lichaam uit tot ontspannen en loslaten. Het pulsen gebeurt gewoon met de kleding aan, liggend op een massagetafel.

De techniek bestaat uit het op zachte en speelse wijze ritmisch pulsen (wiegen) en stretchen van het lichaam. Dit gebeurt met afgewisselend kleine en grotere bewegingen. Het pulsen brengt het hele lichaam, dat voor ongeveer 65% uit water bestaat, innerlijk in een stromende en golvende beweging. Door de zachte kracht van ritme en bewuste aanraking wordt het lichaam aan zijn oorspronkelijke, stromende staat herinnerd. Het pulsen werkt door tot in de diepst gelegen cellen van het lichaam en nodigt alle organen en spieren uit mee te vibreren. Dit geeft een gevoel van diepe ontspanning, koestering en geborgenheid, waardoor het veiliger wordt om te voelen wat er in je leeft.

De kracht van Holistic Pulsing ligt in de zachtheid en vriendelijkheid

Holistic Pulsing gaat er vanuit dat gewaarwording, acceptatie en verantwoordelijkheid nemen de sleutels zijn tot verandering.
Het pulsen leert je niet om te willen veranderen in wat je waarneemt, zoals je zo vaak gewend bent als je iets tegenkomt in jezelf dat je niet prettig vindt. Holistic Pulsing leert je om alles van jezelf te accepteren. Als je jezelf accepteert en je verantwoordelijkheid neemt voor wie je bent, dan kom je meer in je kracht en ontstaan veranderingen als vanzelf. Pulsen biedt de ervaring om via zachtheid en vriendelijkheid te kunnen groeien en genezen in plaats van er hard voor te moeten werken.

Het continue ritme van het pulsen kan leiden tot een diepe meditatieve staat, kalmering van het hele zenuwstelsel en versterking van het immuunsysteem. Ook wordt het loslaten van toxine (gifstoffen, afkomstig van bacteriën) in het lichaam gestimuleerd.

Wat doet Holistic Pulsing?

De ingang van Holistic Pulsing is ontspanning en bewustwording van wat er zich afspeelt in je lichaam. Vaak worden lichamelijke klachten gezien als een vijand, die je beperkt. In plaats daarvan zou je naar deze klachten kunnen kijken alsof ze je beste vriend zijn, die je waarschuwen dat er iets niet in orde is, en vragen of je daar aandacht aan wilt besteden. Wat doe je, hoe leef je waardoor je klachten krijgt?

 • Ontspanning, bewustwording en genieten
  Door de ritmische bewegingen komt je lichaam al snel tot rust en ga je ontspannen. De continuïteit van de pulsen geeft jou de mogelijkheid je aan deze stromende golfbewegingen over te geven, en je er als het ware ‘in te laten zakken’. Vanuit deze ontspanning word je je steeds meer bewust van je eigen lichaam. Mede door de afwisseling van kleine en grote pulsen, het ‘wiegen’ en het spelen met armen en benen kan een sessie afwisselend een speelse en toch zeer intense ervaring zijn: een ontdekkingsreis door het lichaam.
 • Luisteren naar je lichaam; ontdek je grenzen en je mogelijkheden
  Door de groeiende ontspanning en de bewustwording kun je steeds beter gaan luisteren naar de stem van je eigen lichaam. Daar waar de bewegingen niet meer als prettig ervaren worden, ligt de grens! Holistic Pulsing creëert mede door de zorgvuldigheid een veilige omgeving waarin je steeds dichter bij jezelf kunt komen en je eigen grenzen gaat ervaren. Je wordt uitgenodigd om naar ze te luisteren én ze aan te geven. Door het spelen met je grenzen, leer je ze steeds beter kennen en je erop af te stemmen, waardoor je ruimte creëert voor nieuwe ervaringen. De spanningen kunnen op steeds dieper niveau losgelaten worden. Het lichaam opent zich en kan steeds meer de stroming, de tintelingen, de golfbewegingen en het genieten toelaten.
 • Een ogenschijnlijk eenvoudige behandelwijze
  Holistic Pulsing werkt niet probleemgericht. De ingang is ontspanning en bewustwording, zodat je zelf kan gaan ervaren wat er in je lichaam gebeurt. Holistic Pulsing is een ogenschijnlijk eenvoudige techniek die op een verrassende wijze ‘alle stukjes weer op z’n plaats laat vallen’. Als je ontspant, zul je namelijk ook bewust worden van plekken in je lichaam waar spanning aanwezig is. Door met je aandacht naar die plekken toe te gaan, kan zich een verhaal manifesteren. Door hier aandacht aan te besteden, word je je meestal bewust van de oorzaken van die spanningen. Als dat gebeurt, kan je lichaam zich soms 'ontladen', door bijvoorbeeld spiertrekkingen, een boer, een hik, het werken van de darmen, of een traan. Soms door herinneringen aan dingen die al lang vergeten waren en die naar de oppervlakte komen. In overleg kan worden beslist om zaken te laten rusten of juist te gaan luisteren naar het verhaal dat ze willen vertellen (dit proces is de bewustwording). Dit noemen we verdieping. De cliënt heeft altijd zelf de regie van een sessie in handen. Het is dan ook de bedoeling dat je meer en meer gaat beseffen dat het leven uit keuzes bestaat. Als je ontdekt waar de oorzaken van je klachten zitten, en je neemt verantwoording voor je eigen leven, dan kan het niet anders of je gaat stappen nemen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Deze veranderingen kunnen op allerlei vlakken liggen. Ze kunnen groot of klein zijn, maar zullen zich vaak meteen inzetten. Het hierdoor verworven inzicht kan een mensenleven dan ook compleet veranderen.
 • Water
  Naast de specifieke ritmische bewegingen van Holistic Pulsing en het gevoel van veiligheid dat ontstaat door de zachtheid en het luisteren naar de grenzen, speelt water een grote rol. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. De grote kracht van water is het vermogen om overal in het lichaam zijn weg te vinden. Tijdens het pulsen worden door de stromende en golvende bewegingen de vloeistoffen in het lichaam in beweging gebracht. Hierdoor worden alle lagen in ons geraakt en tot een harmonisch geheel geïntegreerd. Tevens stimuleert het de doorstroming van de lichaamsvochten en bevordert het de afvoer van afvalstoffen. Waar spanningen zijn, worden afvalstoffen vastgehouden en is er geen doorstroming. Als spanningen losgelaten worden, komen ook vastgehouden afvalstoffen vrij. Daarom is het drinken van kruidenthee voor en water na een pulsingsessie heel belangrijk. Hierdoor wordt de afvoer optimaal geactiveerd. Wat belangrijk is om hier te vermelden, is dat het mogelijk is dat ook medicijnen het lichaam sneller kunnen verlaten. Daarom zal in het intakegesprek ook aandacht worden besteed aan medicijngebruik en het medisch verleden. Het kan noodzakelijk zijn te overleggen met de betreffende arts of specialist of Holistic Pulsing toepasbaar is.

Drinken is belangrijk na een Pulsbehandeling, zodat de afvoer optimaal geactiveerd wordt.

 • Holistic Pulsing werkt lang door
  De helende werking van Holistic Pulsing houdt niet op als er gestopt wordt met pulsen; de stroming wordt dan vaak zelfs intenser gevoeld. Het is dan ook belangrijk om na een pulsbehandeling de tijd te nemen om te blijven liggen om na te voelen. Sommige mensen voelen de nawerking nog enkele dagen of zelfs weken.
 • De behandeling
  Holistic Pulsing kan bij vrijwel iedereen toegepast worden. Een pulsingsessie zal nergens pijnlijk zijn en duurt ongeveer 1 tot 1 ½ uur waarbij de kleding wordt aangehouden. Het is een opzichzelfstaande behandelmethode, maar kan ook gecombineerd worden mét en als waardevolle ondersteuning dienen voor andere methoden. Hierbij kan gedacht worden aan fysiotherapie, reinigingskuren, acupunctuur, focussen, psychotherapie, reiki, shiatsu, massages e.a. Ook als nazorg bij ingrijpende ziekteprocessen kan Holistic Pulsing helend werken. Het wordt ook gezien als een wijze om het zelfgenezende vermogen van het lichaam te versterken. Dit is de reden dat het ook gebruikt wordt als ondersteuning bij andere behandelingen. Soms wordt het ook ingezet in de terminale fase.

Holistic Pulsing is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door Tovi Browning, tevens auteur van het boek ‘Holistic pulsing’, uitgeverij Ankh-Hermes bv ISBN 90 202 43357. In de jaren negentig is Holistic Pulsing geïntroduceerd in Nederland en langzaam maar zeker krijgt het steeds meer bekendheid. Zowel in de natuurgerichte als in de reguliere gezondheidszorg groeit de belangstelling en wordt Holistic Pulsing steeds meer ontdekt en toegepast.

 • Wanneer kan Holistic Pulsing ondersteunend zijn?
 • bij het onthaasten van je leven,
 • bij vermoeidheid, stress en spanning, 
 • bij lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, chronische vermoeidheid, 
 • bij zwangerschap, 
 • wanneer je opnieuw wilt leren genieten van de stroming in je lichaam, 
 • wanneer je altijd maar aan het denken bent en niet meer kunt voelen, 
 • wanneer je via je lichaam meer inzicht wilt krijgen in je psyche of een thema wilt uitwerken, 
 • bij verwerking van intense momenten in je leven, 
 • bij het volgen van een vastenkuur, 
 • wanneer je veel geeft en er naar verlangt om te ontvangen.

Holistic Pulsing maakt los wat vast zit, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

 

Levenscollege+2017+horizontaal+smaller.jpg